Vanaf 2000 is er stapsgewijs gebouwd in Reigersborg en zijn er zo’n 800 woningen bijgekomen. HB Adviesbureau heeft de gemeente Drechterland en ZeemanVastgoed vanaf het begin ondersteund bij de technische uitwerking van de diverse deelplannen. De laatste fase, Reigersborg V Zuid, wordt momenteel bouwrijp gemaakt. De overgang van het woongedeelte naar het open landschap vindt geleidelijk plaats met een afnemende bebouwingsdichtheid. Als afsluiting van het woongedeelte komt hier een park.

HB Adviesbureau heeft de opdracht gekregen om het basisontwerp dat reeds aanwezig was, met de input van de groenalliantie (een groep betrokken bewoners) uit te werken van een gedragen ontwerp naar een bestek.

Ontwerp

Voor de inrichting van het park hebben we gespeeld met hoogteverschillen. We hebben zelfs extra grond die vrijkomt bij het woongedeelte verwerkt in het park, zodat er minder afgevoerd en vervoerd hoeft te worden. Dit resulteert in een glooiend landschap met ecologisch en landschappelijk verantwoorde beplanting. Het bos zorgt voor afscherming van de nieuwe Westfrisiaweg en biedt in combinatie met de natuurlijke weides voldoende gelegenheid voor verblijven en wandelactiviteiten. Het bosdeel omsluit tevens drie zogenaamde ‘boskavels’ met een ruim uitzicht over het aangrenzende akkerland.

De weides krijgen elk een eigen karakter, zo is er bijvoorbeeld een besloten speelweide, een zoemende weide en een eetbare weide, met fruitbomen en eetbare heesterranden. De centraal gelegen, hoge terp, vormt het hoogtepunt van het Bospark. De terp vormt het eindpunt van de zichtlijn naar de opvallende watertoren van Hoogkarspel.
De paden slingeren door de verschillende gebieden heen en het is mogelijk om een achtje te lopen door het park. Het hoofdpad is voor iedereen goed toegankelijk gemaakt. Met behulp van 3D programma’s is het zo vormgegeven dat het nergens te steil is voor mensen die slecht ter been zijn.

Biodiversiteit

Vanuit de bewoners kwam al de uitgesproken wens om zo veel mogelijk met inheemse soorten te werken. Wij hebben in het beplantingsplan bijna alleen maar inheemse soorten gekozen die passen in dit gebied. Daarbij is ook specifiek gekozen voor diverse soorten die als drachtplant dienen voor bijen en vlinders, van het vroege voorjaar tot laat in het najaar zijn er soorten beschikbaar. Ook voor vogels zijn er specifieke soorten gekozen en er is zelfs een vogelbos bedacht die op termijn bijna ondoordringbaar wordt zodat vogels een veilige nest- en rustomgeving hebben. Er is veel variatie in de oevers en oeverlijn waardoor ruimte is voor een rijke oevervegetatie.

Van ontwerp naar bestek

Het ontwerp en de visie op de beplanting is inmiddels vertaald naar detailtekeningen waar een bestek van gemaakt is. De samenstelling in plantsoorten, de hoeveelheid en de gewenste natuurwaarden maken het een verfijnd en complex plan. Daarom zal HB adviesbureau ook vorm geven aan een gebiedsspecifiek groenbeheerplan waarmee de ontwerpgedachte en de ecologische meerwaarde van het ontwerp in de tijd steeds beter wordt.