“Bij het ontwerpen van de openbare ruimte speelt klimaatverandering een steeds grotere rol,” start Jos Rood, adviseur bij HB Adviesbureau zijn betoog. “We houden rekening met wateroverlast en hittestress. In korte tijd komt regen in grote hoeveelheden naar beneden en ook is het soms maandenlang droog. Het wordt steeds belangrijker om regenwater vast te houden als het kan en alleen af te voeren als het moet.”

Jos; “Er is vaak weinig plek voor groen of het bergen van water en daardoor wordt de druk op de buitenruimte steeds hoger. Om zeer grote neerslaghoeveelheden een plek te kunnen geven, neemt HB Adviesbureau de waterbergende weg op in haar ontwerpen. Het principe is niet geheel nieuw, maar wel dat bij de maatregelen zoveel als mogelijk gebruik wordt gemaakt van circulaire materialen en dat het systeem nadrukkelijk samenwerkt met de waterhuishouding in het omliggende gebied. Het werkt als een tierelier, zo liet onze praktijkproef in november 2020 zien.“

“Het wegonderhoud is niet anders dan normaal: vegen en kolken reinigen. Het verschil met een gebruikelijke inrichting is dat de kolken niet op het riool zijn aangesloten, maar dat het regenwater via filterkolken met een robuuste drainbuis in de wegfundatie wordt gebracht. De kans op verstopping is klein en dit kan met doorspuiten onder druk ongedaan worden opgelost.”

“De rijweg krijgt een fundering met minimaal 30% holle ruimte. Onze voorkeur gaat uit naar gezeefd en gewassen menggranulaat. Dit hergebruiksproduct wordt gezeefd om de fijne delen te verwijderen en gewassen om het stof te verwijderen zodat water uit de fundering goed kan blijven infiltreren naar het onderliggende zandpakket. Zo ontstaat een robuuste waterberging boven de grondwaterstand en krijgt kostbaar schoon water tijd en ruimte om te infiltreren. Tekorten wordt aangevuld en alles dat teveel is, kan vervolgens worden afgevoerd via een drainage of riool.”

“Wat maakt de waterbergende weg nu zo bijzonder? Dat je er weinig van merkt en dat is ook juist de bedoeling,” geeft Jos zelf als antwoord op de vraag. “De waterbergende weg brengt de sloten weer terug in de wijk, waar die vroeger werden gedempt in onze haast om polders vol te bouwen. De waterbergende weg kan veel meer water verwerken dan we lange tijd gewend waren en dat zorgt voor minder overlast. Daarnaast kunnen we kostbaar zoet water langer vasthouden en dat is weer klimaatbewust.”

“Nu nog zorgen dat we met dat water de goede dingen doen: de leefbaarheid vergroten door meer waardevol en verkoelend groen in onze buurten op te nemen. Mijn groene collega’s hebben hier uiteraard ook weer mooie ideeën en oplossingen voor. Zo maken we samen de wereld weer een beetje mooier”, besluit Jos lachend.