Na 20 november de eerste lunchbijeenkomst gehouden te hebben, was het vorige week donderdag tijd voor een tweede lunchbijeenkomst “3D modelleren en visualiseren in de openbare ruimte” voor onze gemeentelijke opdrachtgevers. Sander van Aalst van HB Adviesbureau en Vincent Wijnands van Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam gaven hun visie op de huidige ontwikkelingen en mogelijkheden aan de hand van praktische voorbeelden toegepast in projecten. De opkomst was boven verwachting.

Aanleiding voor de bijeenkomsten is het feit dat de wereld om ons heen verandert. Duurzaamheid en klimaatadaptatie zijn begrippen die inmiddels in elk project in meer of mindere mate een rol spelen. Daarbij verandert de vraag in het proces, onder andere de burger krijgt een grotere rol in het ontwerpproces. Tevens willen we af van sub-optimalisatie in projecten en wordt verwacht dat alle partijen naar het uiteindelijke resultaat kijken en niet alleen naar de kwaliteit van het eigen product. Ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van 3D, voor zowel visualiseren als technisch 3D modelleren zijn in deze bijeenkomst aan bod gekomen om te helpen bij deze veranderende vragen in het proces.

In de bijeenkomsten is veel gesproken over hoe projecten in de openbare ruimte uitgelegd kunnen worden aan de burger. Veel deelden de ervaring dat een technische tekening hierbij niet volstaat, zelfs niet als deze wordt “ingekleurd” tot een presentatietekening. 360 Graden visualisaties worden als goed hulpmiddel gezien om op een laagdrempelige manier te helpen om projecten duidelijk te maken aan betrokkenen die moeite hebben een technische tekening te lezen. Overigens mochten de VR modellen die zijn opgesteld voor enkele van onze projecten ook op veel aandacht rekenen.

Joris Kok van HB Adviesbureau heeft aan de hand van het project “Herinrichting woongebied Koninginnebuurt Ouderkerk aan de Amstel” uitgelegd wat de mogelijkheden zijn van het modelleren van ondergrondse Infra, waaronder de riolering. Door de riolering niet alleen 2 dimensionaal uit te werken, maar met behulp van enkele tools 3 dimensionaal te presenteren wordt veel meer inzicht in het ontwerp en eventuele knelpunten verkregen.

Vincent Wijnands heeft in de twee bijeenkomsten aan de hand van het project “Singelgrachtgarage Amsterdam” toegelicht hoe o.a. een gescande weergave van de bestaande situatie heeft bijgedragen bij de engineering van de ondergrondse garage. Hierbij ging hij met name in op de rol die de pointcloud en de producten die aan de hand hiervan zijn opgesteld, hebben gespeeld bij het creëren van inzicht en het lokaliseren van knelpunten. Tevens heeft Vincent toegelicht welke rol de modellen hebben gespeeld bij de aanbesteding en verdere engineering van het project.

Al met al twee boeiende en interactieve bijeenkomsten waar we veel positieve reacties op hebben mogen ontvangen!