Duurzame inrichting Van Reenenpark Bergen

De historische locatie Van Reenenpark in de gemeente Bergen (NH) ziet er weer prachtig uit. De vele groenstroken met daarin een grote variatie aan vaste planten geeft het gebied een frisse en parkachtige uitstraling.

De kop van het Van Reenenpark was een samenkomst van diverse wegen. Er werd te hard gereden en de situatie was onoverzichtelijk. Vanaf de Stationsstraat miste er samenhang met het centrum van Bergen.

Er is voor gekozen om het grote verharde plein te vergroenen. Hierdoor komt het park meer naar het centrum toe te liggen en ontstaat er ruimte voor een duurzame inrichting.
De inrichting van de Stationsstraat tot aan het Van Reenenpark is meer in lijn met het andere deel van de Stationsstraat gebracht. Visueel wordt hierdoor de weg versmalt en zal de snelheid omlaag gaan.

De gekozen materialen sluiten naadloos aan op de bestaande verharding. Door de rijweg uit te voeren in nieuw gebakken stenen is de geluidsoverlast minder geworden.

Kers op de taart zijn de groenvakken met een grote variatie aan vaste planten. De ongeveer 1.300 m2 is verdeeld in meer dan 100 plantvakken, met prachtige bloeiende plantsoorten, verlopend van neutraal wit in de schaduw naar knallend roze en oranje in de zon. Bergen is weer een aangenaam wandelgebied met veel meer biodiversiteit rijker.