Gemeente Medemblik zet mooie stappen op weg naar een duurzame gemeente en heeft haar duurzaamheidsambities vastgesteld. De gemeente zet vervolgens ook de stap om haar ambities te vertalen naar de praktijk in de openbare ruimte. Inge Zuurbier, adviseur bij HB Adviesbureau; “Ons adviesteam duurzaamheid levert hier op verschillende manieren een bijdrage aan. We hebben bijvoorbeeld duurzaamheidsscans met brainstormsessies voor twee herinrichtingsprojecten uitgevoerd en een duurzaamheidstoets gedaan op een Programma van Eisen van een nieuwbouwontwikkeling. Vanuit deze positieve ervaringen heeft de gemeente een volgende ambitieuze stap gezet door ons opdracht te geven voor het opstellen van een leidraad Duurzame Inrichting Openbare Ruimte (DIOR).”

Inge; “De eisen en randvoorwaarden waaraan nieuwe of te vernieuwen openbare ruimte moet voldoen zijn opgenomen in een Leidraad Inrichting Openbare Ruimte (LIOR). Het doel is om de duurzaamheidsambities van de gemeente te verweven in de Leidraad. Zowel in de inleiding en bij beleidsuitgangspunten als in de technische specificaties krijgt duurzaamheid een prominente plek.

We starten dit proces met een brede kick-off binnen de gemeente, zodat iedereen bekend is met het hoe, wat, waarom en wat er van een ieder verwacht wordt. Om te zorgen dat de DIOR in de praktijk gebruikt gaat worden is het van groot belang dat de gebruikers achter de inhoud staan. Onze duurzaamheidsteam levert ideeën en voorstellen om de huidige LIOR te verduurzamen. In drie deelsessies gaan we vervolgens per thema dieper op de inhoud in en bespreken we de voorstellen. Dit doen we onder andere met de weg-/riool-/groenbeheerders, stedenbouwkundigen en projectleiders. Tijdens deze sessies dagen wij ook hen uit om met aanvullende ideeën te komen. We gaan zo op zoek naar duurzaamheidsaspecten in de openbare ruimte zonder daarbij de beheerbaarheid, functionaliteit, gebruik en beeldkwaliteit uit het oog te verliezen.

“Op basis van de uitkomsten van de deelsessies schrijven we een conceptversie. Na een feedbackronde langs de deelnemers aan de sessies wordt het document aangepast. Hiermee komen we tot een breed gedragen DIOR die aansluit bij de duurzaamheidsambities van de gemeente en daarmee bijdraagt aan het verder verduurzamen van de openbare ruimte in Medemblik.”

“Het is leuk, inspirerend en verhelderend om dit proces samen met de vakspecialisten van de gemeente te doen. Samen komen we echt tot een concreet en gedragen DIOR. Ik verwacht dat eind mei het hele proces hebben doorlopen en de DIOR in juni gereed te hebben”, sluit Inge haar verhaal af.