Gat in de dijk

Op 17 april, toen de oorlog bijna op z’n einde was werd op deze plek een gat in de dijk geblazen door de Duitsers. Door het gat liep de zorgvuldig drooggemaakte Wieringermeer weer helemaal vol water. Doordat mensen van te voren gewaarschuwd waren en doordat het enkele dagen duurde voordat de polder helemaal onder water stond waar er geen doden. De impact van de gebeurtenis was echter wel heel groot. Het net ontgonnen land kwam weer onder water te staan, hele gezinnen (met eventuele onderduikers) moesten naar elders vertrekken. De schade aan gebouwen was groot en pas in december konden mensen weer aan de opbouw beginnen.

 

Onopvallend monument

Het huidige monument ligt onopvallend in de berm en de impact is vooral van bovenaf goed zichtbaar. Op luchtfoto’s is de fundering van de boerderij nog zichtbaar. Op het huidige monument staan een paar feiten, maar de werkelijke impact op de bewoners van de Wieringermeer komt niet echt aan de orde. De wens bestaat om nu, na 75 jaar het ‘gat in de dijk’ meer beleefbaar te maken en meer te vertellen over de omgeving.

Aantrekkelijk uitkijkpunt

Samen met de gemeente Hollands Kroon is door onze landschapsarchitect gezocht naar een helder ontwerp met aandacht voor historie, het dijkenlandschap en de aanwezige natuurwaarden. De wens bestond om het monument toegankelijk te maken voor oudere mensen. Een flauwe helling over de gehele lengte van de dijk maakt het uitzichtpunt toegankelijk voor mensen met een rolstoel en doet tegelijk geen afbreuk aan het stoere, robuuste landschap van de Wieringermeer. Halverwege komt een rustpunt en langs de route komt informatie over de impact van het ‘gat in de dijk’.
Op het hoogste punt schermen corten-stalen panelen de bezoekers af voor de aanwezige vogels, zodat er geen verstoring plaatsvind. Door een aantal kijkgaten zijn de fundamenten van de oude boerderij te zien.

J. Koper en Zn. Zijn bezig met de uitvoering van het project. Op de site van NH nieuws is te zien wat de vorderingen zijn:
NHNieuws.nl – Aanleg herdenkingspunt Wieringermeer in volle gang

Tevens heeft NH nieuws een bericht met film van de opening van het monument op hun website geplaatst. Deze is te vinden op:
NHNieuws.nl – Nieuwe herdenkingsplek onderwaterzetting Wieringermeer open voor publiek